Menu Close

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

21. April 2021

U emisiji „Dobro jutro, Srbijo“ emitovanoj na programu “TV HAPPY” u nedelju, 18. aprila 2021. gostovao je gospodin Mile Dragić, vlasnik Kompanije „Proizvodnja Mile Dragić“ koji je tom prilikom izneo nekoliko neistina koje želimo da demantujemo.

„Mile Dragić nadmudrio NATO“ je vrlo sporna i tendeciozna poruka pod kojom je emitovan pomenuti intervju. Duboko smo ubeđeni da to nije bio presudni faktor u toku bombardovanja SR Jugoslavije već  umeće i sposobnost sistema odbrane i rukovodećeg kadra koji je planirao aktivnosti i donosio odluke na koji način upotrebiti i zaštititi ljude, sredstva i objekte sa bezbroj inventivnih maskirnih postupaka sa improvizovanim materijalom koje nije isporučilo to preduzeće. Takođe, pomalo degutantno deluju izjave o herojstvu njega i njegovog preduzeća koji su radili pod strahom od bombardovanja, mada im je to u najvećoj meri i isplaćeno, a imajući u vidu sudbinu desetina hiljada radnika u državnoj vojnoj industriji koji su izvršavali svoje radne zadatke, a fabrike su im zaista bile bombardovane i srušene do temelja i čiji su proizvodi takođe odigrali svoju ulogu u tom i prethodnim ratovima, a pogotovo imajući u vidu žrtve svih onih u snagama odbrane i u civilstvu koji su tom prilikom poginuli ili su ranjeni.

U nekoliko navrata, gospodin Dragić je u negativnom kontekstu pomenuo Kompaniju „YUMCO“ koja je u većinskom državnom vlasništvu i postoji već 61 godinu, dakle 2,5 puta duže od njegove kompanije i koja je u nekom periodu zapošljavala 13.000 radnika. Danas u našoj Kompanije radi oko 2.000 radnika koji u zaokruženom proizvodnom procesu proizvode predivo, tkaninu, konac, gotove odevne predmete i zaštitnu balističku opremu za zaštitu ljudstva i sredstava. Dakle, u daleko većem slučaju nego kod proizvoda preduzeća „Mile Dragić“ proizvodnja se odvija na teritoriji Republike Srbije i od našeg poslovanja zavisi i postojanje nekoliko desetina srpskih preduzeća, kooperanata i dobavljača. Proizvodni kapaciteti naše Kompanije mogu obezbediti sva sredstva iz proizvodnog programa za potrebe Vojske Srbije i MUP- a RS u miru, vanrednim situacijama i ratnom stanju.

U jednom delu svog izlaganja, gospodin Mile Dragić naglašava da „YUMCO“ nema stručne kadrove za obavljanje ovih delatnosti što je apsolutno netačno zato što među našim zaposlenima ima preko 50 sa visokom i 150 lica sa višom stručnom spremom. Osim toga mi se oslanjamo i na 6 vrhunskih državnih laboratorija i desetine stručnjaka Vojnotehničkog instituta kao i na iskustvo više novoformiranih timova sastavljenih od vrhunskih boraca elitnih jedinica VS, što je rezultiralo uvođenjem u naoružanje i proizvodnjom preko 100 artikala kojima se trenutno oprema naša Vojska od novih vrsta tkanine preko različitih vrsta uniformi do sredstava za zaštitu ljudi i složenih borbenih sistema. Rezultati opitovanja novih proizvoda najbolje potvrđuju njihov kvalitet i potpuno ispunjavanje strogih standarda propisanih od strane nadležnih vojnih institucija. Naš proizvodni program balističke zaštite razvijen je u skladu sa najboljim svetskim rešenjima i sa daleko većim nivoima zaštite u odnosu do sada korišćenih u Vojsci Srbije, a koje je godinama monopolistički isporučivalo njegovo preduzeće.

Kompanija „YUMCO“ je pre 2000. godine započela projekat opremanja vojnika po modelu „M-21“. Nakon tri godine, preduzeće čiji je vlasnik gospodin Mile Dragić je preuzelo deo inženjera iz „YUMCA“ sa kojima na bazi dotadašnjih ostvarenih rezultata nastavlja razvoj u svojoj proizvodnji u Bugarskoj. Istovremeno, iz naše Službe razvoja nestali su „hard diskovi“ iz računara i dokumentacija sa propisima o kvalitetu materijala i podacima o našim razvojnim projektima, a kasnije je utvrđeno da je reč o određenim materijalima koji su urađeni u proizvodnji Mileta Dragića i njegovoj firmi u Bugarskoj. Time je Kompaniji „YUMCO“ koja je u to vreme zapošljavala 4.500 radnika naneta nemerljiva šteta.

Napominjemo da je upravo u periodu posle bombardovanja, kada je osim naše kompanije, od strane našeg civilnog i vojnog vrha zapostavljen i ostatak državne odbrambene industrije, preduzeće „Mile Dragić“ je monopolistički Vojsci prodalo desetine hiljada tekstilne, balističke i kamuflažne odeće i opreme sa profitom koji je očigledno bio dovoljan dotičnom gospodinu da kupi i renovira najelitniji hotel u centru Beograda („Moskva“), kao i da osim zrenjaninske pokrene proizvodnju i u Bugarskoj. Stoga veoma cinično zvuči njegova „tuga zbog sudbine njegovih radnika“ kada su mu osujećeni planovi da državi Srbiji mimo svih propisa pa i zdrave pameti proda još nekoliko stotina hiljada komada tekstilne i zaštitne balističke opreme (a posebno imajući u vidu da ovoj potonjoj rok trajanja ističe posle 5 godina). A do kog su nivoa dosezale njegove ambicije govori i njegova izjava da je nameravao da našoj Vojsci proda i lovce MiG-29!?

Posebno izražavamo žaljenje što je uredništvo dozvolilo da se izjave čitave plejade slavnih boraca za slobodu naše otadžbine stave u funkciju marketinške promocije i malicioznih poruka ovog u najmanju ruku „kontroverznog“ biznismena.

Izražavamo veliku zahvalnost aktuelnom menadžmentu Ministarstva odbrane, Vojske i MUP-a koji su shvatili potrebu da se u ovoj za odbranu strateškoj oblasti proizvodnje objedine državni razvojni resursi i proizvodnja poveri našem državnom preduzeću. Takođe želimo da uverimo javnost Srbije da će zahvaljujući toj saradnji njena Vojska i policija biti opremljeni vrhunskom tekstilnom, kamuflažnom i zaštitnom opremom.

Takođe se nadamo da se neće ponoviti vremena kada su kontroverzni biznismeni kao što je Mile Dragić, zahvaljujući svojim ličnim odnosima sa ministrima i visokim oficirima, diktirali šta će Vojska Srbije da kupuje.