Yumco nekada

HK PK „YUMCO“ A.D. Vranje je akcionarsko društvo čiji istorijat počinje davne 1960.godine, rešenjem o osnivanju Narodnog odbora sreza Vranje Predionice i tkačnice pamuka u izgradnji u Vranju.Prva godina probne proizvodnje bila je 1964. sa 1200 zaposlenih radnika.Rešenjem Narodnog odbora sreza Vranje o osnivanju Predionice i Tkačnice pamuka u izgradnji davne 1960. godine započeo je istorijat današnje HK PK „YUMCO“ A.D. Vranje.

Osnovna delatnost novoformiranog preduzeća bila je proizvodnja pamučnog prediva i raznih vrsta pamučnih tkanina. Prvi metri tkanine potekli iz mašina početkom 1964. godine kada je počela probna proizvodnja. Kombinat je u tom trenutku zapošljavao 1200 radnika u četiri pogona: Predionici, Pripremi, Tkačnici i Doradi. Godinu dana kasnije krenula je redovna proizvodnja i u narednoj deceniji postignuti su visoki rezultati u radu, pre svega u proizvodnji, realizaciji, ali i u rastu zarada zaposlenih. To je omogućilo prve velike investicije, ali i posao za još 900 radnika.U drugu deceniju postojanja Pamučni kombinat ušao je kao renomirani proizvodjač prediva i tkanine.

U ovom periodu, tačnije 1978. godine, otvaranjem Fabrike „Konca“ i „Konfekcije“ počela je proizvodnja odeće i konca. Osamdesetih i početkom devedesetih godina dvadesetog veka, novi koncept „Yumco“ objedinio je sve konfekcije u Vranju, Vladičinom Hanu, Surdulici i Preslapu. Sagradjene su i fabrike u Golemom Selu, Radovnici, Preševu, Kosovom Polju, Bosilegradu, Bujanovcu i Kosovskoj Mitrovici. Ti kapaciteti angažovali su 5000 radnika, a tržištu se preko sopstvene maloprodajne mreže i transporta isporučuje široka lepeza muške, ženske i dečije konfekcije i trikotaže u ogromnim serijama, prepoznatljivim dezenima i modelima. Društveno preduzeće PKV „Yumco“ 1995. godine transformiše se u Holding kompaniju Pamučni kombinat „Yumco“ Vranje.Sagradjene su i fabrike u Golemom Selu, Radovnici, Preševu, Kosovom Polju, Bosilegradu, Bujanovcu i Kosovskoj Mitrovici. Ti kapaciteti angažovali su 5000 radnika, a tržištu se preko sopstvene maloprodajne mreže i transporta isporučuje široka lepeza muške, ženske i dečije konfekcije i trikotaže u ogromnim serijama, prepoznatljivim dezenima i modelima.

Društveno preduzeće PKV „Yumco“ 1995. godine transformiše se u Holding kompaniju Pamučni kombinat „Yumco“ Vranje. Sankcije su usporile intezivan rast Kompanije, ali ona nije obustavljala svoju proizvodnju i svoja investiciona ulaganja. Nadomak Bujanovačke Banje izgradjena je moderna Fabrika za proizvodnju vode i bezalkoholnih napitaka „BIVODA“. Sa proizvodnjom je otpočela krajem 2000. godine kao jedna od proizvodnih celina „Yumca“.Period tranzicije srpske privrede bio je i najteži u razvoju naše Kompanije. Tih godina došlo je do reorganizacije u radu koja je dovela do oporavka i postepenog povratka proizvodnje na stare kapacitete. Agencija za privatizaciju je početkom 2011. godine donela Odluku o pokretanju procesa restruktuiranja „Yumca“ tokom kojeg će biti odredjen model privatizacije.

 

Yumco sada

HK „Yumco” AD Vranje nalazi se u procesu reafirmacije i pozicioniranja kao vodeća kompanija tekstilne industrije Srbije. Ovaj tekstilni gigant koji ima zaokružen tehnološki proces proizvodnje, počev od tekstilnih sirovina do gotovih odevnih predmeta, zapošljava 1877 radnika.

Kompanija ima veliki potencijalni efekat na celu tekstilnu industriju Srbije ali i jugoistočne Evrope, posebno po stupanju na snagu CEFTA sporazuma, kao veliki snabdevač drugih proizvođača predivom, tkaninom i koncem. Proizvođačka marka kompanije “Yumco”, osim duge tradicije, prepoznatljiva je na tržištu i po kvalitetu i konkurentskim cenama. Od potpisivanja Sporazuma o tekstilu između Srbije i EU, koji je stupio na snagu tokom 2005. godine značajno je porastao i interes stranih kompanija za saradnju u oblasti tekstilne industrije i izvoz tekstilnih proizvoda.

Godišnje proizvede i isporuči tržištu 3.000.000 metara tkanine raznih težina i sastava, 1.210.000 kilograma konca raznih numera i sastava, 1.000.000 komada konfekcijskih odevnih predmeta, 300.000 trikotažnih odevnih predmeta kao i 20 miliona litara mineralne vode i sokova.

Godišnje proizvede i isporuči tržištu 3.000.000 metara tkanine raznih težina i sastava, 1.210.000 kilograma konca raznih numera i sastava, 1.000.000 komada konfekcijskih odevnih predmeta, 300.000 trikotažnih odevnih predmeta kao i 20 miliona litara mineralne vode i sokova.

Zajedno sa stručnim timom Uprave za opštu logistiku Ministarstva odbrane,Vojno tehničkim Institutom i Tehničkim opitnim centrom, „Yumco“ je radio na izradi različitih odevnih predmeta i opreme za Vojsku Srbije, a aktuelna uniforma M-10, u digitalnom dezenu, spada u red najsavremenijih u svetu.

Kao lider u proizvodnji namenskog programa, „Yumco“ radi i uniforme za poljsku, finsku i nemačku i austrijsku vojsku kao i uniforme za MUP RSrbije, ali i radna odela za radnike drugih državnih institucija, javnih i privrednih preduzeća i zdravstvenih centara.

U poslovnu 2015. godinu „Yumco“ ulazi kao finansijski stabilna kompanija sa kontinuiranom proizvodnjom i ugovorenim poslovima u vrednosti od preko 10 miliona evra. Istovremeno, radi se na razvoju maloprodajne mreže otvaranjem većih maloprodajnih objekata poput OUTLETA u Vranju i prodavnice u Boru. Uz veliku pomoć Vlade Srbije, posebna pažnja se poklanja povećanju produktivnosti i boljem standardu radnika, a sve u cilju pronalaženja dobrog strateškog partnera.

 

Prednosti Yumca u odnosu na konkurenciju

  • Zaokružen tehnološki proces proizvodnje i mogućnost da kupac na jednom mestu dobije kompletan proizvod
  • Kraći rokovi izrade u odnosu na konkurente
  • Noseći proizvodi su specijalna i namenska odeća visokih tehničko-tehnoloških zahteva od strane kupaca
  • Velike mogućnosti plasmana robe visokog kvaliteta koji nastaju kao rezultat sopstvenog razvoja i praćenja novih svetskih dostignuća

 

Kapaciteti

HK PK YUMCO a.d. godišnje proizvede 1.900 tona prediva, 2,5 miliona metara tkanine u 150 cm, 140 tona pletenine, 1 300 tona konca i 3 000 000 odevnih predmeta.
Ova navedena proizvodnja realizuje se u sledećim proizvodnim jedinicama:

Primarna proizvodnja:

Radna jedinica - Priprema
Radna jedinica - Predionoca
Radna jedinica - Tkačnica
Radna jedinica - Konac
Radna jedinica - Dorada

 

Finalna proizvodnja:

Konfekcija u Vranju
povrsina: 18.000 m2
broj zaposlenih : 479
proizvodni program: košulje, pantalone, jakne, bluze

Trikotaža u Vranju
površina: 6.000 m2
broj zaposlenih: 100
proizvodni program: muška, ženska i dečja trikotaža

Konfekcija u Crnoj travi
površina: 1.500 m2
broj zaposlenih: 41
proizvodni program: Jakne, blejzeri, pantalone

Konfekcija u Poljanici
površina: 4.500 m2
broj zaposlenih: 90
proizvodni program: jakne, pantalone

 

Konfekcija u Vladičinom Hanu
površina: 1.000 m2
broj zaposlenih:87
proizvodni program: ženska konfekcija: suknje, haljine, ženske bluze

Konfekcija u Radovnici
površina: 2.500 m2
broj zaposlenih: 55
proizvodni program: pilot radno odelo

Konfekcija u Bujanovcu
površina: 1.500 m2
broj zaposlenih: 60
proizvodni program: Jakne, blejzeri, pantalone

Konfekcija u Resavici
površina: 1.500 m2
broj zaposlenih: 60
proizvodni program: Jakne, blejzeri, pantalone

 

Menadžment

Branislav Trajković

Generalni direktor

Tel: 017 424 331, 400 414

Slobodan Mitrović

Direktor Sektora za kadrovske, pravne i opšte poslove

Tel: 017 422 041, lokal 388

Sladjan Vučković

Pomoćnik Generalnog Direktora

Tel: 017 424 331, 400 414

Milorad Stanković

Tehnički direktor u Sektoru primarne proizvodnje

Tel: 017/422-041 lokal 251

Zoran Stojković

Komercijalni direktor

Tel: 017/422-041 lokal 328

Gordana Stanković

PR Menadžer

Tel: 017/422-041 lokal 228