Izbornik Zatvoriti

Nekada

HK PK „YUMCO“ A.D. Vranje je akcionarsko društvo čiji istorijat počinje davne 1960.godine, rešenjem o osnivanju Narodnog odbora sreza Vranja. Osnovna delatnost novo formiranog preduzeća bila je proizvodnja raznih vrsta pamučnog prediva i tkanina. 1964. godine je počela probna proizvodnja. Kombinat je u tom trenutku zapošljavao 1200 radnika u četiri pogona: Predionici, Pripremi, Tkačnici i Doradi. Godinu dana kasnije krenula je redovna proizvodnja i u narednoj deceniji postignuti su visoki rezultati u radu, pre svega u proizvodnji, realizaciji, ali i u rastu zarada zaposlenih. To je omogućilo prve velike investicije, ali i posao za još 900 radnika.

U drugu deceniju postojanja Pamučni kombinat je ušao kao renomirani proizvodjač prediva i tkanine.1978. godine, otvaranjem Fabrike „Konca“ i „Konfekcije“ počela je proizvodnja konca i odeće. Osamdesetih i početkom devedesetih godina dvadesetog veka, novi koncept „Yumco“ objedinio je sve konfekcije u Vranju, Vladičinom Hanu, Surdulici i Preslapu kombinat „Yumco“ Vranje. Sagradjene su i fabrike u Golemom Selu, Radovnici, Preševu, Kosovom Polju, Bosilegradu, Bujanovcu i Kosovskoj Mitrovica. Angažovano je 5000 radnika. Društveno preduzeće PKV „Yumco“ 1995. godine. transformiše se u Holding kompaniju Pamučni kombinat „Yumco“, a tržištu se preko sopstvene maloprodajne mreže i transporta isporučuje široka lepeza muške, ženske i dečije konfekcije i trikotaže , sa prepoznatljivim dezenima i modelima.

Sankcije su usporile intezivan rast Kompanije, ali ona nije obustavljala svoju proizvodnju i svoja investiciona ulaganja. Kao jedna od proizvodnih celina „Yumca“, u Bujanovačkoj Banji, izgradjena je moderna Fabrika za proizvodnju vode i bezalkoholnih napitaka „BIVODA“, koja je otpočela sa radom krajem 2000. Period tranzicije srpske privrede bio je i najteži u razvoju naše Kompanije. Tih godina došlo je do reorganizacije u radu koja je dovela do oporavka i postepenog povratka proizvodnje na stare kapacitete. Agencija za privatizaciju je početkom 2011. godine donela Odluku o pokretanju procesa restruktuiranja „Yumca“ tokom kojeg će biti odredjen model privatizacije.

Danas

HK „Yumco” AD Vranje nalazi se u procesu reafirmacije i pozicioniranja kao vodeća kompanija tekstilne industrije Srbije. Ovaj tekstilni gigant koji ima zaokružen tehnološki proces proizvodnje, počev od tekstilnih sirovina do gotovih odevnih predmeta, zapošljava oko 2000 radnika. Kompanija ima veliki potencijalni efekat na celu tekstilnu industriju Srbije ali i jugoistočne Evrope, posebno po stupanju na snagu CEFTA sporazuma, kao veliki snabdevač drugih proizvođača predivom, tkaninom i koncem. Od potpisivanja Sporazuma o tekstilu između Srbije i EU, koji je stupio na snagu tokom 2005. godine značajno je porastao i interes stranih kompanija za saradnju u oblasti tekstilne industrije i izvoz tekstilnih proizvoda.

Proizvođačka marka kompanije “Yumco”, osim duge tradicije, prepoznatljiva je na tržištu i po kvalitetu i konkurentskim cenama.

Godišnje proizvede i isporuči tržištu 3.000.000 metara dorađene tkanine i pletenine raznih težina i sastava, 220 tona konca raznih numera i sastava, 650.000 komada konfekcijskih odevnih predmeta, 250.000 trikotažnih odevnih predmeta kao i 20 miliona litara mineralne vode i sokova.

Yumco“-v razvojni tim, u saradnji sa stručnim timom Uprave za opštu logistiku Ministarstva odbrane,Vojno tehničkim Institutom i Tehničkim opitnim centrom, neprestano radi na izradi različitih odevnih predmeta i opreme za Vojsku Srbije. Aktuelna uniforma M-10, u digitalnom dezenu, spada u red najsavremenijih u svetu.

Kao lider u proizvodnji namenskog programa, „Yumco“ radi uniforme za MUP R.Srbije, ali i radna odela za radnike drugih državnih institucija, javnih i privrednih preduzeća i zdravstvenih centara. Takođe „Yumco“ izrađuje uniforme za makedonsku, italijansku vojsku, MUP i civilnu zaštitu Crne Gore, Makedonije i BIH.

Yumco“ trenutno važi za finansijski stabilnu kompaniju sa kontinuiranom proizvodnjom i ugovorenim poslovima.

Uz pomoć Vlade Srbije, posebna pažnja se poklanja povećanju produktivnosti i boljem standardu radnika.