Izbornik Zatvoriti

„YUMCO“ DNEVNO PROIZVODI 20.000 ZAŠTITNIH MASKI

23. March 2020

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas proizvodne pogone kompanije „YUMCO”  u kojoj se od uvođenja vanrednog stanja u Republici Srbiji usled epidemije koronavirusa, izrađuje zaštitna oprema.

U ovakvim vremenima najbolje se vidi koliko je važno imati svoju privredu i svoju industriju, ističe ministar Vulin i napominje da odluka predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića da sačuva i ojača odbrambenu industriju Srbije, tek sada pokazuje svoje prave rezultate. – Čitava odbrambena industrija Srbije radi za potrebe države Srbije, za potrebe svih naših građana i pokazuje koliko je važno imati sopstvenu industriju, sopstveno znanje i pamet. Država Srbija to ume da ceni i odbrambena industrija Srbije u nekim budućim mirnim i sigurnim vremenima može da računa da će imati podršku svoje zemlje, baš kao što je ona podržala svoju zemlju – ističe ministar Vulin.

„YUMCO” se prilagodio potrebama vanrednog stanja, zapravo potrebama svih nas, svih građana i proizvodi baš ono što nam je najviše potrebno. Svoju proizvodnju podigli su na 20.000 zaštitnih maski dnevno i time su već opremili najveći broj javnih ustanova u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu, čime su značajno pomogli i bezbednosti i očuvanju zdravlja i sigurnosti svih pripadnika Vojske Srbije. Zahvaljujem svim ovim radnicima što rade ovako vredno, uporno, što niko od njih nije postavljao pitanje koliko i da li treba da radi, već su tu, na usluzi svojoj zemlji, svojoj vojsci, svom narodu – rekao je ministar Vulin.

Generalni direktor Kompanije Branislav Trajković rekao je da je nakon uvođenja vanrednog stanja u Republici Srbiji, „YUMCO” kao odgovorna državna kompanija uvela krizni štab koji 24 časa dnevno preduzima sve mere i postupke na zaštiti zaposlenih.

Od prošle nedelje krenuli smo maksimalno sa proizvodnjom maski. “YUMCO” je više hiljada maski i stotina skafandera prvo donirao bolnicama u Vranju, Bujanovcu, Vladičinom Hanu, Bosilegradu, raznim institucijama poput Doma za stare i socijalnim institucijama – rekao je Trajković, objasnivši da Jumko izrađuje maske od najkvalitetnijeg pamuka. Rad u „YUMCU” organizovan je u više smena, a svaki od 1.200 radnika angažovanih na proizvodnji maski ima neophodna zaštitna sredstva za rad. Među radnicima nema panike, poručuje direktor I dodaje da će “YUMCO” staviti sve svoje resurse na raspolaganje svojoj državi i narodu u ovoj teškoj situaciji.

Tokom posete kompaniji „YUMCO”  ministar Vulin, u pratnji komandanta Četvrte brigade kopnene vojske brigadnog generala Slobodana Stope, obišao je i radnu jedinicu “Balistika”.