Izbornik Zatvoriti

ZAJEDNIČKO SAOPŠENJE PRIVREDNIH DRUŠTAVA ODBRAMBENE INDUSTRIJE SRBIJE

30. December 2019

Poslednjih nedelja domaća javnost „bombardovana“ je izjavama pojedinih medija i pojedinaca o dešavanjima u fabrikama odbrambene industrije, počevši od Krušika iz Valjeva i Milana Blagojevića iz Lučana, preko Zastava oružja iz Kragujevca i Prvog partizana iz Užica, do Prve petoletke-nemenske iz Trstenika i ostalih.

U tim izjavama i komentarima pod plaštom patriotskih, antikorupcijskih, moralno-etičkih ili nekih drugih razloga na najneprofesionalniji način pokušavaju da rad i rezultate srpske odbrambene industrije kvalifikuju kao „prljave poslove“, a svoje činjenje izjednače sa „herojskim delima” razotkrivanja takvih poslova.

Očigledno je da se, u predvečerje nastupajuće izborne godine, vrši diskreditacija i narušavanje renomea srpske odbrambene industrije. Zloupotrebljavaju se informacije radi ostvarenja političkih i ličnih ciljeva. Sve to se pravda „odbranom naših interesa“, a od toga najveću korist ima naša konkurencija.

Preko dvanaest hiljada srpskih oružara i njihove porodice (a biće ih još više u Grupaciji Odbrambena industrija Srbije) dobro znaju šta sve za naš narod i Srbiju znači časni zanat proizvodnje oružja. Tim zanatom bavilo se nekoliko generacija više od 150 godina i dobro pamtimo kakve su sve sile pokušavale da unište našu bogatu tradiciju proizvodnje oružja.

Srpska industrija se zove odbrambena i kao takva se ponosi svojim proizvodima koji se u te svrhe koriste širom sveta. Lažnu moralno-etičku mantru o korišćenju srpskog oružja u ubijanju nedužnih civila u ratnim područjima, plasiraju oni koji su te krize generisali, a kojima istovremeno smeta postojanje srpske odbrambene industrije u bilo kom obliku i nezavisnost i vojna neutralnost Republike Srbije u celini.

Naša preduzeća i zaposleni se ograđuju od svih domaćih i stranih faktora, koji su plasirali niz neistina u javnosti kojima se stvara iskrivljena slika o fabrikama srpske odbrambene industrije i njihovom poslovanju. Stoga iste ovom prilikom molimo, ako zaista žele da zaštite interes naših fabrika, da prekinu sa dnevno-političkim manipulacijama u medijima jer iste nikako ne pomažu našem radu i poziciji na svetskom tržištu, a naravno ni ugledu naše zemlje.

Apelujemo na „kolegu“ iz Krušika i ostale znane i neznane „kolege“, kakvi god da su im motivi, da više ne dostavljaju stranim medijima ili na drugi način objavljuju podatke o svojim, a naročito ne o našim klijentima, sklopljenim ugovorima sa njihovim vladama, krajnjim korisnicima i druge poverljive poslovne informacije, jer je to apsolutno neprihvatljivo u ovoj vrsti posla i direktno nanosi ogromnu štetu svim fabrikama odbrambene industrije jer može da ih dovede do najgore moguće situacije, tj. potpunog gubitka i dosadašnjih i budućih kupaca. 

Preduzeća odbrambene industrije u zadnjih pet godina uspela su nekoliko puta da uvećaju svoje prihode i to upravo osvajajući pozicije na onim tržištima na kojima se takmiči svetska elita. Realizovanim poslovima i ostvarenim profitom na tim tržištima stvoreni su uslovi za samostalne investicije fabrika od preko 160 miliona EUR u periodu od 2013. do 2019. godine. Preko tog iznosa Republika Srbija je 2017. godine uložila u investicije 47,5 miliona EUR čime je značajno popravljena tehnološka baza i revitalizovani porušeni objekti. Osim toga, uložena su značajna sopstvena sredstva u razvoj novih proizvoda što je rezultiralo znatno većim nabavkama od strane Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. To nas je uverilo da ćemo moći da ispunimo našu primarnu funkciju, da opremamo Vojsku Srbije najsavremenijim sredstvima naoružanja i vojne opreme. Ne treba pominjati u kojoj meri se time  povećavaju šanse za budući nastup na svetskom tržištu.

Valjevski Krušik je postao centralna meta poslednjih nedelja. Kao najveće preduzeće odbrambene industrije, u periodu od 2015. do 2018. godine povećalo je proizvodnju i prodaju za više od pet puta godišnje u odnosu na raniji period i samostalno uložilo preko 37 miliona EUR u nove tehnologije i to uglavnom iz poslova za koje se u navedenim medijima tvrdi da su rezultirali gubicima, odnosno pljačkom preduzeća. Zbog tih poslova nije slučajno da je Krušik postao trn u oku konkurencije. Nažalost, negativna kampanja je već nanela ozbiljne štete tom preduzeću, a postepeno se širi i na ostale fabrike Odbrambene industrije Srbije.

Očit obrazac takvog širenja je pokušaj da se iz privrednog društva „Prvi  partizan“ Užice protivpravno pribavi dokumentacija i tehnoliogija za proizvodnju onih proizvoda koji su veoma traženi na ino-tržištu. Taj pokušaj je osujećen zajedničkim delovanjem rukovodstva i nadležnih državnih organa. Ono što je zajedničko u svim ovim slučajevima su pojedinci i grupe koji „u najboljoj nameri”, koordinirani i podržani izvan zemlje, sve čine da uruše ugled i oslabe poslovne rezultate srpske odbrambene industrije. 

Takođe, oni koji ovo čine „u najboljoj nameri” treba da budu svesni činjenice da se u tehnološkom lancu, iza fabrika Odbrambene industrije Srbije, krije veliki broj manjih državnih i privatnih proizvođača naoružanja i vojne opreme i kooperanata koji su podjednako značajni za očuvanje, rast i razvoj kapaciteta odbrambene industrije Republike Srbije i koje ove aktivnosti podjednako pogađaju.

Konačno, licemerno je podržavati i braniti našu industriju oružja, a istovremeno se „zgražavati” nad efektima njegove upotrebe i zalagati za obustavljanje njegovog izvoza od čega praktično ona živi. Pogotovo je neprimereno da to rade baš oni koje je ta industrija othranila i koji imaju namere da u njoj ostanu i tako othrane svoju decu. Stoga molimo gore pomenute „kolege” da se u krajnjem opredele!

Takođe, radi otklanjanja svake sumnje, ovom prilikom naglašavamo da nemamo ništa protiv da nadležni organi realizuju svoj deo posla i da odgovaraju sva lica koja su učestvovala u bilo kakvim zloupotrebama vezanim za naše poslovanje, ukoliko ih je bilo.